Ouders dode strandrellen willen vervolging agenten

De agenten die betrokken waren bij de dood van de 19-jarige Robby van der Leeden tijdens de strandrellen in Hoek van Holland moeten alsnog worden vervolgd. De advocaat van de ouders van de man die vorig jaar door politiekogels omkwam bij de rellen tijdens Sunset Grooves gaat een procedure opstarten om de vervolging alsnog voor elkaar te krijgen.

Advocaat Max Moszkowicz jr. stelt dinsdagavond in het televisieprogramma Nova dat er uit het dossier helemaal niet blijkt dat de situatie op het strand zo bedreigend was voor de agenten dat ze wel moesten schieten. "Dat er sprake was van een bedreigende situatie zal niemand ontkennen. Waar het om gaat is of er een zodanig dreigende situatie was dat het gerechtvaardigd was om gericht te schieten", aldus de advocaat.

Nergens uit het dossier blijkt volgens Moszkowicz dat Robby levensbedreigend was. Ook is volgens de advocaat onduidelijk welke agent Robby nu heeft doodgeschoten. Het OM is tot de conclusie gekomen dat een bepaalde agent dit heeft gedaan op basis van de kogel die de man dodelijk trof. "Als ik het dossier er op nalees ligt het voor de hand dat niet de agent die het Openbaar Ministerie aanwijst, maar een andere agent de schutter is geweest. Die laatste agent heeft met zoveel woorden gezegd dat hij op Robby heeft geschoten."

Na de rellen deed het OM onderzoek naar het optreden van de agenten tijdens de strandrellen, waarbij ook meerdere mensen gewond raakten door politiekogels. Het OM concludeerde op basis van dit onderzoek dat de agenten niets te verwijten viel en dat ze handelden uit noodweer.

De advocaat gaat nu echter namens de ouders een procedure opstarten om ervoor te zorgen dat de agent die volgens het OM Robby doodschoot en de agent die volgens Moszkowicz heeft aangegeven de fatale kogel te hebben afgevuurd, alsnog worden vervolgd. Ook wil de raadsman dat de leidinggevende politiecommandanten van die avond zich alsnog voor de rechter moeten verantwoorden, omdat die hebben nagelaten de mobiele eenheid in te zetten.