Meer zeehonden in Nederlandse Waddenzee

De populatie zeehonden in de Nederlandse Waddenzee is deze zomer groter geworden. In totaal zijn dit jaar 5600 zeehonden geteld, zo'n achthonderd meer dan vorig jaar. Dat meldt de zeehondencrèche in Pieterburen dinsdag.

In die periode werden ruim vierhonderd zeehonden opgevangen in de crèche, waarmee de helft van de groei volgens de crèche aan Pieterburen te danken is. In de wateren rond omringende landen als Engeland en Schotland daalt het aantal zeehonden volgens Pieterburen in rap tempo.

De crèche komt tot de cijfers na twee telvluchten te hebben uitgevoerd. Tijdens deze vluchten werd ook het aantal pasgeboren zeehondenbaby's geteld. In het geboorteseizoen juni werden 850 zeehondenbaby's waargenomen. De crèche heeft daarvan 125 huilers, baby's die hun moeder kwijt zijn, opgevangen.

De zeehondencrèche maakt zich nog wel zorgen over de toestroom aan zeehonden met longwormen. De eerste zeehonden met longwormen zijn de crèche inmiddels binnengebracht. "De dramatische stijging van het aantal zeehonden dat door een slecht functionerend immuunsysteem niet over deze eerstejaars parasietenaanval heen groeit en zonder hulp niet overleeft, is zorgwekkend."