Pentagon wil meer openheid van China

China is bezig zijn strijdkrachten fors te versterken, maar doet hier zo geheimzinnig over dat de kans op 'misverstanden' en militaire conflicten met andere landen toeneemt. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie in een maandag verschenen rapport. Met de kritiek reageert het Pentagon op de beslissing van China om gesprekken met vertegenwoordigers van de Amerikaanse strijdkrachten op te schorten.

De regering in Beijing mijdt dit jaar gesprekken met hooggeplaatste vertegenwoordigers van het Pentagon, onder wie minister van Defensie Robert Gates zelf. Gates maakte in juni een rondreis door Azië, maar zag er na afwijzende signalen uit Beijing van af om ook China aan te doen. China was ontstemd over een wapendeal tussen de Verenigde Staten en Taiwan. Ook het zinken van een Zuid-Koreaans marineschip droeg aan de spanningen bij. China weigert de conclusie van een onderzoek te onderschrijven dat het schip door Noord-Korea is getorpedeerd.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat China zijn bewapeningstrend van de afgelopen jaren doorzet. Volgens het Pentagon-rapport beschikt de Volksrepubliek inmiddels over 1150 raketten voor de korte afstand en is zij druk bezig haar arsenaal voor middellange afstanden uit te breiden. Bovendien wordt er artillerie ontwikkeld waarmee Taiwan vanaf het vasteland beschoten kan worden. Ook moderniseert China zijn kernwapenarsenaal en bouwt het aan een eigen vloot onderzeeërs, zegt het Pentagon.

Het Taiwanese ministerie van Defensie dringt naar aanleiding van het rapport aan op nieuwe wapenverkopen door de VS. Een woordvoerder van het ministerie zei dat Taiwan in het bijzonder behoefte heeft aan onderzeeboten en F-16 gevechtsvliegtuigen. De Amerikaanse regering is bij wet verplicht Taiwan tegen een eventuele Chinese inval te helpen verdedigen.