Aegon lost staatssteun medio 2011 af

Aegon nv zal de resterende EUR2 miljard staatssteun halverwege 2011 terugbetalen aan de Nederlandse staat, als de omstandigheden dat toelaten, tegen een licht lagere terugbetalingspremie dan eerder was overeengekomen, meldt de verzekeraar dinsdag. Uit het persbericht blijkt dat Aegon van plan is het totale bedrag terug te betalen uit eigen middelen, zonder extra kapitaal op te halen met een aandelenemissie.

Het aandeel stond de laatste tijd onder druk, door de verwachting dat het bedrijf aandelen zou uitgeven om de staatssteun versneld terug te betalen. Het tijdsschema voor de terugbetaling is het resultaat van de goedkeuringsprocedure voor de ontvangen staatssteun van de Europese Commissie. De langverwachte definitieve goedkeuring verwacht Aegon later op de dag te krijgen.

Aegon zal deze maand nog EUR0,5 miljard van de steun terugbetalen en de resterende EUR1,5 miljard voor eind juni 2011, waarbij de totale terugbetalingspremie over dit bedrag van EUR2 miljard wordt verlaagd tot 40%, van de eerder overeengekomen 50%. Dit zou de kosten voor Aegon verlagen met EUR200 miljoen verlagen.

Aegon kondigt daarbij aan dat de Europese Commissie een aantal beperkende maatregelen zal opleggen, totdat de staatssteun geheel is terugbetaald. Dat betekent onder andere dat Aegon tot die tijd geen acquisities zal mogen doen, behalve in de Spaanse markt, en geen prijsleider mag zijn op de markt voor hypotheken en internetsparen in Nederland.

Ook zal geen dividend worden uitgekeerd tot alle staatssteun is terugbetaald.

Aegon lost staatssteun medio 2011 af (foto: Novum)
Submitter:  Bron: Novum/Dow Jones