Vastgelopen Nederlands schip losgetrokken

Het Nederlandse schip dat vrijdag aan de grond liep bij de haven van de Zweedse stad Helsingborg is losgetrokken. Dat meldt een woordvoerder van de eigenaar van het schip, de Flinterforest, maandagavond.

Het vlottrekken van het schip, dat onder Nederlandse vlag vaart, ging van start met het overladen van zo'n achthonderd tot 850 ton lading naar een ander schip met behulp van een drijvende kraan. Om 16.00 uur lokale tijd was het schip uiteindelijk losgetrokken.

De Flinterforest vaart nu naar Helsingborg, waar het verder geïnspecteerd wordt. Bij eerdere inspecties is vooralsnog geen schade aan het schip ontdekt. Als uit de laatste inspectie blijkt dat er inderdaad niets aan de hand is, wordt de Flinterforest, die onderweg was van het Finse Halla naar het Schotse Greenock, herladen en wordt de reis naar Schotland met een nieuwe kapitein voortgezet.

Het schip van de Nederlandse rederij Forest Wave Navigation liep vrijdagochtend ter hoogte van Helsingborg aan de grond. Toen de Zweedse kustwacht bij het schip aankwam, bleek dat de kapitein gedronken had.

De politie zette de kapitein van het schip, een 44-jarige man uit Oekraïne, vervolgens vast. Hij bleek meer dan vier keer te veel op te hebben. De man wordt verdacht van roekeloos vaargedrag. Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is in volle gang. De 44-jarige kapitein blijft hangende het onderzoek in Zweden.