Nederlands fregat schrikt piraten af

Het Nederlandse fregat De Zeven Provinciën heeft maandagochtend in de Golf van Aden meegeholpen te verijdelen dat piraten een tanker zouden kapen. De Nederlanders reageerden op een noodoproep van de tanker Anangel Innovation. Het schip werd in de Golf van Aden snel benaderd door een skiff, een snel motorbootje, met zeven mensen en een ladder aan boord.

Het Nederlandse luchtverdedigings- en commandofregat bevond zich op dertig zeemijlen afstand en stoomde na de oproep direct op de piraten af. De piraten sloegen op de vlucht door een Japanse marinehelikopter, die enkele minuten eerder bij de skiff was. Een helikopter van De Zeven Provinciën loste de Japanse helikopter af en probeerde het motorbootje met waarschuwingsschoten tevergeefs tot stoppen te dwingen.

Toen het marinefregat arriveerde en ook waarschuwingsschoten loste, staakten de piraten hun vlucht. De piraten bleken hun wapens en ladders voordat zij zich overgaven overboord te hebben gegooid, meldt Defensie. Nadat zwaardere buitenboordmotoren in beslag waren genomen, mochten de piraten weer gaan, met een lichte motor zodat zij het vasteland van Somalië kunnen bereiken.

De Zeven Provinciën neemt deel aan de antipiraterij-operatie Ocean Shield van de NAVO.

Nederlands fregat schrikt piraten af