Onderzoek naar beschuldigingen cadetten

Het ministerie van Defensie onderzoekt de aantijgingen dat studenten en instructeurs van de Nederlandse Defensie Academie zich schuldig maken aan racisme, aanranding en vrouwenhaat. Dat laat een woordvoerder maandag weten.

Het departement komt later deze week met een reactie op de beschuldigingen, die zaterdag door de militaire vakbond Acom in De Telegraaf werden geuit. Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) neemt de zaak 'zeer serieus', aldus de woordvoerder.

Volgens Acom-voorzitter Jan Kleian hebben zeven mensen op de voormalige KMA te maken gehad met deze praktijken. "Fysiek geweld en seksuele intimidatie zijn onacceptabel op een kaderopleiding van Defensie", zei Kleian tegen de krant. Het zou verder gaan om het topje van de ijsberg, omdat de praktijken ook zouden spelen onder cadetten die geen lid zijn van de vakbond.

De vakbond heeft maandag vier nieuwe klachten over wangedrag binnengekregen, meldt Omroep Brabant. Het gaat om vrouwen die na 'pesterijen en intimidatie' de opleiding bij de KMA hebben verlaten.