Leiders Roodhemden Thailand voor de rechter

Met boeien om hun enkels zijn zeventien leiders van de Thaise Roodhemden-beweging maandag voor een pro formazitting voor de rechtbank in Bangkok verschenen. Ze worden beschuldigd van opruiing, bedreiging van regeringsfunctionarissen en terrorisme. Op de laatste aanklacht staat de doodstraf.

De verdachten verklaarden op alle punten van de aanklacht onschuldig te zijn. "Dit zijn politieke aanklachten", zei een van de beklaagden, Korkaew Pikulthong, tegen verslaggevers bij de rechtbank. De rechtbank stelde de volgende zitting vast op 27 september.

De meeste protestleiders zitten vast sinds hun protest tegen de regering van premier Abhisit Vejjajiva op 19 mei onder druk van het leger werd beëindigd. In de tien weken daarvoor waren tijdens protesten en bij botsingen met het leger 91 doden en veertienhonderd gewonden gevallen. Zes verdachten zijn nog voortvluchtig, onder wie de vroegere premier Thaksin Shinawatra, die in 2006 door het leger werd afgezet; hij zou de protesten vanuit zijn zelfgekozen ballingschap financieren.

Premier Abhisit hief maandag de noodtoestand in drie noordelijke provincies, waar de sympathie voor Thaksin groot is, op. In de hoofdstad Bangkok en zes andere provincies blijft de uitzonderingstoestand van kracht. Krachtens de noodtoestand kan de regering onder meer uitgaansverboden instellen, samenscholingen en publicaties verbieden of censureren, mensen zonder formele aanklacht oppakken, eigendommen in beslag nemen en telefoons afluisteren.