Petitie vóór gedogen door 500 CDA'ers getekend

Na een petitie tegen samenwerking met de PVV heeft een CDA-lid nu ook een petitie vóór samenwerking met de PVV opgezet. Meer dan duizend mensen hebben de petitie op wijstaanachterhetcda.org getekend. Naar schatting zitten er ruim vijfhonderd CDA-leden tussen, schrijft de Volkskrant.

De website van het 23-jarige CDA-lid John Kuijt is in opmaak vrijwel identiek aan het vorige week gelanceerde wijstaanvooronzegrondrechten.org, een website tegen samenwerking met de PVV. Die petitie is inmiddels door 763 CDA-leden ondertekend. Het aantal ondertekenaars bij de verschillende websites zegt echter weinig over wat er in de achterban leeft. Een van de redenen hiervoor is het feit dat de ene website langer online is dan de andere en bovendien meer bekendheid heeft.

In de Volkskrant schat CDA-prominent Dries van Agt in dat het CDA-congres de totstandkoming van het beoogde VVD en CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV niet zal beletten. In een opiniestuk stelt hij dat het CDA moet terugkeren op haar schreden.

Ter onderbouwing citeert hij verschillende stukken uit het PVV-programma die volgens hem niet verenigbaar zijn met het gedachtegoed van het CDA. Ook vraagt hij zich af of nog is vol te houden dat een minderheidskabinet in de maak is, nu PVV-leider Geert Wilders zich ook met de keuze van ministers en staatssecretarissen mag bemoeien.

Het standpunt van Van Agt is niet verrassend. Eerder dreigde hij zijn lidmaatschap op te zeggen als het CDA een coalitie vormt met de PVV.