Grote verschillen in tarieven bouwvergunning

Nog altijd zijn er enorme verschillen tussen de gemeentelijke tarieven voor het aanvragen van een bouwvergunning. Een bouwvergunning voor een dakkapel kost in de Zuid-Hollandse gemeente Voorschoten 635 euro. In buurgemeente Leiden kost dezelfde vergunning slechts 35 euro, concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) uit onderzoek.

Leiden was ook vorig jaar het goedkoopst met 35 euro. Ook bij andere vergunningen zijn grote prijsverschillen te zien. Een vergunning voor een uitbouw kost in de Zuid-Hollandse gemeente Korendijk 2.175 euro en in de Drentse gemeente Coevorden 525 euro.

Korendijk is ook het duurst als het om een vergunning voor een nieuwbouwwoning gaat. Daar moet 6.067 euro voor worden betaald. In de Friese gemeente Smallingerland kost zo'n vergunning 1.560 euro. De prijsstijgingen liggen gemiddeld rond het niveau van de inflatie.

De vereniging pleit al jaren voor de invoering van een maximumtarief. Nu kan elke gemeente zelf bepalen wat zij voor een bouwvergunning in rekening brengt. De VEH wijst erop dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zelf een model heeft opgesteld waarmee gemeenten kunnen bepalen wat een bouwvergunning kost. Gemeenten zouden moeten worden verplicht van dat model gebruik te maken.