Pakistan vreest meer overstromingen

De Pakistaanse autoriteiten hebben maandag gewaarschuwd voor meer overstromingen. Het blijft maar regenen en een vijfde deel van het land staat blank. Ongeveer twintig miljoen mensen zijn getroffen.

De minister van Irrigatie in de provincie Sindh, Jam Saifullah Dharejo, zei dat de komende vier tot vijf dagen cruciaal zullen zijn om te zien of de dam bij Sukkur de enorme watermassa in de rivier de Indus kan houden.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon deed zondag een beroep op de internationale gemeenschap om snel hulp te bieden aan Pakistan. Na een helikoptervlucht over het getroffen gebied verklaarde hij dat hij nog nooit een ramp van zo'n omvang had gezien.

Pakistaanse en internationale hulporganisaties leveren voedsel, drinken, onderdak en medische zorg aan honderdduizenden mensen, maar miljoenen Pakistanen hebben nog nauwelijks hulp gekregen. De VN is bezorgd dat in de overvolle en onhygiënische kampen ziektes zullen uitbreken, die talrijke slachtoffers kunnen maken.

De VN riep in eerste instantie op tot noodhulp. Maar als het water weer gezakt is zullen miljarden nodig zijn om Pakistan, een arm land met 170 miljoen inwoners, weer op de been te helpen.

Pakistan vreest meer overstromingen
Pakistan vreest meer overstromingen (Foto: Novum)