Mogelijk doorbraak in Belgische formatie

De zeven partijen die in België onderhandelen over een nieuw kabinet, hebben van half vier zondagmiddag tot rond drie uur maandagochtend bij elkaar gezeten in een poging een doorbraak te forceren. Maandagmiddag komen ze opnieuw bijeen, aldus de woordvoerder van preformateur Elio Di Rupo maandagochtend vroeg.

Belgische media hadden eerder gemeld dat er vooruitgang zou worden geboekt in de vergadermarathon. Mocht er een akkoord worden bereikt, dan kan Di Rupo maandag nog naar koning Albert II om tot formateur te worden benoemd. De Franstalige socialist Di Rupo is de beoogde premier van de nieuwe regering.

De besprekingen in België gaan tussen de Vlaamse en Waalse socialisten, christendemocraten en groenen plus de Vlaams-nationalistische N-VA, die bij de verkiezingen van 13 juni als grootse partij eindigde. De onderhandelingen draaien om een staatshervorming die Vlaanderen en Wallonië meer autonomie moet geven. Ook moet er een oplossing komen voor het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde. De Vlamingen willen deze kieskring, de enige in België waar zowel op Vlaamse als Franstalige partijen kan worden gestemd, splitsen.