Wilders wint aan vertrouwen bij CDA-kiezers

PVV-leider Geert Wilders krijgt meer vertrouwen van CDA-kiezers. Zijn populariteit steeg onder deze groep fors van 3,1 in juni naar 5,2. Bij de VVD steeg zijn score van 4,6 naar 5,6. Toch geniet Wilders van de fractieleiders van de grotere partijen met een gemiddelde van 3,8 het minst vertrouwen doordat hij laag scoort bij linkse kiezers.

Het meeste vertrouwen krijgt VVD-leider Mark Rutte (5,3). PvdA-leider Job Cohen is op dit punt het sterkst teruggezakt. Vanaf maart daalde hij van 5,8 naar 5,5 in juni en nu staat hij op 4,5. Dat is wel net iets meer dan CDA-fractievoorzitter Maxime Verhagen (4,3), die overigens slecht scoort onder PVV-kiezers (score 2,7).

Dat blijkt zondag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, waarin verder weinig verschuivingen te zien zijn. De PVV blijft daarin de grootste partij met 31 zetels. De VVD houdt stand op 26 zetels en het CDA krabbelt weer een zetel omhoog naar 19. Hoewel de echte zetelverdeling bijna omgedraaid is (VVD 31, PVV 24, CDA 21) komt een beoogde coalitie met deze drie partijen virtueel uit op 76 zetels. Dat is dezelfde nipte meerderheid als nu in de Tweede Kamer.

De Hond gaf zondag aan dat hij het niet eens is met de Politieke Barometer, een andere peiling, van donderdag. Daarin staan de VVD en PVV gelijk op 31 zetels en het CDA op 19 en daarmee zou deze coalitie op 81 zetels uitkomen, een winst van vijf. De Hond vindt dat onbegrijpelijk want hij ziet onder zijn deelnemers dat er weinig kiezers van links naar rechts overstappen. De vijf zetels die de PvdA sinds juni virtueel verloor, vloeien volgens De Hond vooral naar de SP, GroenLinks en D66.