India richt pijlen op Google en Skype

Uit documenten van de Indiase regering blijkt dat het land internetgiganten Google en Skype wil vragen om toegang tot versleutelde informatie. Eerder deze week dreigde het land al de BlackBerry, een smartphone van fabrikant Research In Motion (RIM), te verbieden.

De terroristische aanslagen in Mumbai in 2008 werden gecoördineerd via satelliettelefoons en mobiele telefoons. Direct na de aanslagen volgde er dan ook een grondige herziening van de veiligheid op het gebied van telecommunicatie.

In juli kwamen medewerkers van het Indiase ministerie voor telecom samen met vertegenwoordigers van drie telecomproviders om te praten over het onderscheppen en controleren van versleutelde communicatie door de veiligheidsdiensten van het land.

"Er was overeenstemming dat er meer dan een soort diensten zijn waarvoor oplossingen moeten worden onderzocht", zo blijkt uit de notulen van de bijeenkomst. "Een aantal van de diensten behelst de BlackBerry, Google en Skype. Er is besloten eerst de kwestie met de BlackBerry aan te pakken en vervolgens de andere diensten."

De regering heeft volgens Rajesh Chharia, de voorzitter van de Indiase vereniging van internetaanbieders, 'heel duidelijk gemaakt' dat na de BlackBerry, 'Google, Skype en soortgelijke diensten worden aangepakt'. "Volgens de wet moeten zij controle toestaan", aldus Chharia.

Google en Skype zeiden nog geen bericht te hebben gekregen van de Indiase regering. Het Indiase ministerie voor binnenlandse zaken liet vrijdag weten dat er op dit moment alleen nog wordt gesproken met RIM.

De onderdirecteur van RIM, Robert Crowe, had vrijdag een gesprek met medewerkers van het ministerie in een poging het verbod te voorkomen. India dreigde donderdag de BlackBerry te verbieden als de veiligheidsdiensten van het land niet voor 31 augustus toegang krijgen tot de berichtendienst.

India richt pijlen op Google en Skype
India richt pijlen op onder andere Skype (Foto: Novum)