Honderd jaar oude whisky geopend

Een krat met Schotse whisky dat meer dan een eeuw in het ijs van Antarctica heeft vastgezeten, is vandaag eindelijk geopend. In het Canterbury Museum in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is het krat de afgelopen weken uiterst langzaam ontdooid.

In de houten beschutting lagen elf flessen whisky van de vroegere Schotse distilleerderij Mackinlay's, verpakt in papier en stro om ze te beschermen tijdens de onstuimige reis naar het ijskoude zuiden. De Britse ontdekkingsreiziger Sir Ernest Shackleton nam de whisky mee tijdens zijn expeditie in 1907 naar Antarctica. Hoewel het krat een eeuw lang in het ijs vastgevroren heeft gezeten, is de van 1896 of 1897 daterende whisky nog altijd vloeibaar. De drank verkeert naar verluidt in een opmerkelijk goede staat.

De Schotse distilleerderij Whyte & Mackay, die tegenwoordig in het bezit is van de merknaam Mackinlay's, lanceerde de operatie om het krat uit het ijs op te diepen. Het bedrijf wil de whisky analyseren en het oude merk eventueel opnieuw op de markt brengen.