Regen brengt verkoeling in Moskou

Na weken van uitzonderlijk hoge temperaturen en kurkdroog weer hebben flinke regenbuien Moskou vrijdag enige verkoeling gebracht. Rond de Russische hoofdstad woedden nog altijd tientallen bosbranden.

Eerder deze week werden de dikke smogwolken in Moskou al weggeblazen door een weldadige bries. Maar de wind verandert vrijdag waarschijnlijk van richting, waardoor de rook uit de brandende wouden en het smeulende veen rond Moskou terug de stad in kan worden geblazen.

Het Russische ministerie van Noodsituaties meldde dat verspreid over Rusland nog zeker zo'n vijfhonderd bosbranden woeden, hoewel de brandweer het vuur inmiddels grotendeels heeft weten in te dammen. Veertienduizend brandweerlieden, alsmede tienduizenden militairen en vrijwilligers, zijn ingezet in de strijd tegen het vuur.

Rusland heeft vrijdag hulp gekregen van de Verenigde Staten. De VS stuurde voor ongeveer 2,5 miljoen dollar (twee miljoen euro) brandbestrijdingsmiddelen naar Rusland. Ook heeft de staat Californië brandwerende kleding gedoneerd.

Bij een nucleair onderzoekscentrum in Sarov, ongeveer vijfhonderd kilometer ten oosten van Moskou, is een nieuwe bosbrand uitgebroken. De brand verspreidde zich snel, waardoor de brandweer zich genoodzaakt zag versterkingen uit naburige regio's op te roepen.

Eerder deze maand woedden er ook al enorme bosbranden bij Sarov, de kraamkamer van kernwapens in de Sovjettijd. De regering verplaatste vervolgens uit voorzorg al het explosieve en radioactieve materiaal naar een andere locatie.