Opleiding Politieacademie onder de maat

De kwaliteit van het onderwijs aan de Politieacademie moet omhoog, omdat studenten na het halen van hun politiediploma nog niet over de vereiste kennis en vaardigheden beschikken. Dat schrijft demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is een onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar het politieonderwijs, waaruit blijkt dat de examens op de academie de kennis en vaardigheden die de studenten moeten opdoen onvoldoende dekken. Zo werd er nauwelijks getoetst op het optreden bij misdrijven, drugsdelicten en het uitvoeren van ingewikkelde verkeerscontroles.

Ook besteden de studenten, die tijdens hun opleiding al salaris krijgen, minder tijd aan de opleiding dan de bedoeling is. Gemiddeld wordt tussen de achttien en dertig uur per week aan de opleiding besteed, terwijl 36 uur de bedoeling is.

Studenten richten zich verder vooral op de verplichte examenopdrachten. De vrijwillige leeropdrachten worden maar voor de helft gemaakt, zo bleek. Deze opdrachten worden per direct verplicht gesteld. Ook gaat het aantal contacturen met docenten omhoog.

De bewindsman heeft vorige week afspraken gemaakt met de Politieacademie over alle noodzakelijke verbeteringen die nodig zijn om het niveau van het onderwijs en de examens op te krikken.