Scholen vragen borg voor gratis boeken

Op een groot aantal scholen in het voortgezet onderwijs moet er tegen de regels in toch betaald worden voor gratis schoolboeken. Het gaat hier dan om borg- verzend- en administratiekosten. Tijdens de zomervakantie is het aantal scholen dat zich hieraan schuldig maakt opgelopen van zo'n 10 tot ruim 150.

De Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO) heeft naar aanleiding van klachten ook daadwerkelijk gecontroleerd op scholen en daarbij zijn overtredingen vastgesteld. Directeur Rob Limper van VOO heeft de 'zwarte lijst' van scholen naar demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt en naar de Kamercommissie voor Onderwijs gestuurd.

De borg die een school in rekening brengt, kan aardig in de papieren lopen. Het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum vraagt bijvoorbeeld 200 euro. Ook zijn er ouders die borg moeten betalen terwijl de borg van het vorige schooljaar nog niet is teruggegeven.

Het Koningin Wilhelmina College in Culemborg heeft alvast aangegeven de verzendkosten niet te vergoeden. "Op uw verzoek om de verzendkosten te vergoeden zullen wij niet ingaan. De school heeft deze problematiek niet gewenst en de 'gratis' schoolboeken kosten de school al veel tijd en geld, terwijl het ouders veel geld heeft bespaard."