Joodse lobby hoopt dat Wilders wegblijft

De joodse organisatie Anti-Defamation League (ADL) hoopt dat PVV-leider Geert Wilders afziet van zijn voornemen om op 11 september in New York te demonstreren tegen de bouw van een moskee nabij Ground Zero. Dat vindt de directeur Onderzoek van het instituut Oren Segal.

"Het zou wat ons betreft van een uiterst slechte smaak getuigen als iemand met Wilders' reputatie uitgerekend 11 september in New York komt spreken om zijn boodschap van intolerantie en haat verder te verspreiden", zegt Segal donderdag in een gesprek met NRC Handelsblad.

De ADL, die de belangen van joden en de staat Israël behartigt, is net als Wilders tegen de bouw van de moskee, niet ver van de plaats waar op 11 september 2001 moslimterroristen de aanslagen op de WTC-torens pleegden. Daarbij kwamen bijna drieduizend mensen om het leven. Niettemin vindt Segal de kritiek van Wilders op de islam 'in flagrante strijd' met de vrijheid van godsdienst, een van de grondbeginselen van de VS.

Wilders is uitgenodigd door de organisatie Stop the Islamization of America. Volgens de ADL misbruikt die organisatie zorgen over moslimextremisme 'om meer onverdraagzaamheid te verspreiden'. Het zou daarom goed zijn als de PVV-leider afziet van zijn speech. "Ik zou hopen dat hij de gevoelens van de families van de slachtoffers voor ogen houdt, en niet nog meer olie op het vuur komt gooien."