Kamervragen over verhoor om Wilders-tweet

D66 wil opheldering van het kabinet over de mogelijke vervolging van journalist Bert Brussen. Hij plaatste op zijn website een kopie van een Twitterbericht waarin Geert Wilders werd bedreigd, en wordt nu zelf mogelijk vervolgd.

D66-Kamerlid Boris van der Ham vindt het logisch dat degene die het oorspronkelijke Twitterbericht heeft geplaatst, wordt vervolgd. "Maar het is vreemd dat een journalist die zo'n vreselijke bedreiging juist aan de kaak stelt, nu ook verdacht is."

Van der Ham heeft donderdag Kamervragen gesteld aan demissionair minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) en demissionair staatssecretaris van Mediazaken Marja van Bijsterveldt (CDA). Hij vindt dat justitie niet genoeg aandacht heeft voor de context waarin Brussen het bericht heeft gepubliceerd.

Brussen is woensdag verhoord door de politie. Daarbij verklaarde hij dat hij niet van plan is om het bericht te verwijderen. Met de plaatsing ervan zegt Brussen te hebben willen aangeven dat bedreigingen tegen politici overal op internet te vinden zijn.

Justitie beslist binnen enkele weken of hij inderdaad wordt vervolgd. Dat zou zijn wegens bedreiging en haatzaaien. Naar de auteur van de oorspronkelijke tweet, Mohamed Ghabri, loopt ook een onderzoek.