Specialisten opnieuw naar rechter om inkomen

De Orde van Medisch Specialisten stapt opnieuw naar de rechter uit protest tegen een verlaging van de inkomens voor specialisten. Woensdag kwam de Nederlandse Zorgautoriteit met een uitwerking van de plannen van minister van Volksgezondheid Ab Klink (CDA).

De maatregelen zijn volgens de orde 'draconisch'. Aanvankelijk wilde Klink een algemene tariefkorting invoeren. De specialisten stapten toen ook naar de rechter. Die was het met hen eens dat er onderscheid moet worden gemaakt tussen de verschillende specialismen.

De plannen werden daarop aangepast. Het Financieele Dagblad zag de plannen in en schrijft donderdag dat de tarieven met terugwerkende kracht voor heel 2010 moeten gelden. De pathaloog-anatomen, specialisten in het achterhalen van een doodsoorzaak, zouden er het meest op achteruit gaan. Hun omzet zou met 23 procent dalen. De omzet van verdovingsexperts en dermatologen daalt met 22 procent.

Volgens de specialisten is er echter nog steeds geen redelijk onderscheid gemaakt. Ook zou niet goed zijn onderbouwd waarom 512 miljoen euro moet worden bezuinigd.

De specialisten verdienden vorig jaar zevenhonderd miljoen euro meer dan de begrote twee miljard euro. Dat kwam door het declaratiesysteem dat in 2008 van kracht werd. Daardoor kregen ze per behandeling een vaste vergoeding, ook als ze nauwelijks bij de behandeling van een patiënt betrokken waren. Klink probeert die fout nu recht te breien.