Ugandese rebellen ontvoeren en moorden

De van oorsprong Ugandese rebellenbeweging Verzetsleger van de Heer (LRA) heeft zeker 255 volwassenen en kinderen vermoord die waren ontvoerd in de Centraal Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. Het LRA zou de afgelopen achttien maanden in totaal ongeveer zevenhonderd mensen hebben gekidnapt.

Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een donderdag uitgegeven verklaring. Bij bijna een derde van de ontvoerden ging het om kinderen. Een groot deel wordt gedwongen soldaat te worden. Ook worden kinderen seksueel misbruikt door LRA-strijders.

De LRA vermoordde kinderen en volwassenen die probeerden te vluchten, te langzaam liepen of niet in staat waren de zware last te dragen die zij moesten meenemen. Van veel slachtoffers werd de schedel ingeslagen. Ook dwong het LRA kinderen andere kinderen en volwassenen te doden.

Het Ugandese leger slaagde er in 2005 in het LRA uit Noord-Uganda te verdrijven. Sindsdien is de beweging actief in buurlanden. Human Rights Watch meldde eerder dit jaar al dat er doden vielen in de Democratische Republiek Congo door LRA-terreur.