VN vraagt 460 miljoen dollar voor Pakistan

De Verenigde Naties hebben woensdag gevraagd om 460 miljoen dollar (350 miljoen euro) om direct hulp te kunnen verlenen aan de miljoenen slachtoffers van de overstromingen in Pakistan. Nog eens miljoenen meer zijn nodig om het verwoeste land opnieuw op te bouwen.

"Vergis u niet, dit is een enorme ramp", zei John Holmes, hoofd van de humanitaire afdeling van de Verenigde Naties, tegen diplomaten. "Naar schatting veertien miljoen leden van de bevolking zijn getroffen - ongeveer een tiende van de bevolking in Pakistan." Volgens de VN hebben ten minste zes of zeven miljoen slachtoffers directe humanitaire hulp nodig zoals een dak boven het hoofd, eten, schoon water, sanitaire voorzieningen en medische zorg.

"Er ligt een enorme taak voor ons", aldus Holmes. "Het dodental is tot nu toe relatief laag in vergelijking met andere natuurrampen, maar het aantal mensen dat getroffen is, is enorm hoog. Als we niet snel handelen dan gaan er nog veel meer mensen dood aan ziektes of door voedseltekorten. Acute diarree en andere ziektes die via het water worden verspreid nemen zorgwekkend snel toe."

Voordat de VN woensdag vroeg om de ruim 460 miljoen dollar, was er al meer dan 150 miljoen dollar toegezegd.