Journalist mogelijk vervolgd voor Wilders-tweet

Journalist Bert Brussen wordt mogelijk vervolgd voor het bedreigen van een politicus en voor haatzaaien, omdat hij een tweet waarin Geert Wilders wordt bedreigd op zijn weblog plaatste. Woensdag moest Brussen zich melden op het politiebureau. Tijdens zijn verhoor verklaarde hij dat hij niet van plan is om het bericht te verwijderen.

Onder de kop 'Wilders met de dood bedreigen doe je zo', plaatste Brussen in maart een twitterbericht van iemand anders op zijn website. Naar eigen zeggen wilde hij hiermee aantonen dat bedreigingen tegen politici overal op internet te vinden zijn. Hierop deed Geert Wilders aangifte.

Justitie vroeg hem al eerder om het bericht te verwijderen en ontbood hem vorige week op het politiebureau. Brussen werd verteld dat als hij het bericht niet zou verwijderen dit zou worden opgevat als dat hij achter de inhoud van het bericht stond. Woensdag werd de journalist verhoord en kreeg hij te horen dat hij mogelijk voor bedreiging en haatzaaien wordt vervolgd. Binnen enkele weken verwacht justitie hier uitsluitsel over.

De tweet is afkomstig van Mohamed Ghabri, die onder de namen Momanagermo en MC Lyrical Tie optreedt in de Amsterdamse uitgaanswereld. Hij schreef "Rijkelijke beloning voor diegene die Wilders z'n keel doorsnijdt. Liefst van rechts naar links, maar van links naar rechts is ook ok!" Een dag later twitterde hij: "Even voor de duidelijkheid, ik wil niet dat Geert vermoord wordt! Nooit niet, maar wel de reactie zien van mensen na zo een uiting!". Het Openbaar Ministerie heeft laten weten dat er een onderzoek loopt naar de man. Ook hij wordt binnenkort gehoord door de politie.