Zimbabwe veilt controversiële diamanten

Zimbabwe is woensdag begonnen met het veilen van grote aantallen ongeslepen diamanten. De veiling is controversieel, omdat de diamanten uit een gebied komen waar volgens mensenrechtengroepen tweehonderd personen zijn omgebracht door militairen, vrouwen worden verkracht en kinderen tot dwangarbeid worden gedwongen.

Bewapende politieagenten en militairen bewaakten de zwaarbeveiligde kluizen op het vliegveld van de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Op het vliegveld waren kopers aanwezig uit Rusland, Israël, India en Libanon. Met hun privévliegtuigen waren zij naar Harare gevlogen.

Onderzoekers van de internationale waakhond voor de diamanthandel zeiden vorig jaar dat de diamanten door slaven zijn gedolven in de diamantvelden van Marange. De slaven zou zijn verteld te graven of te sterven. Militairen smokkelden de diamanten vervolgens het gebied uit. Toch gaat het niet om 'bloeddiamanten', concludeerde het Kimberley Proces, het internationale toezichtorgaan voor bloeddiamanten.

Volgens onofficiële schattingen hebben de diamanten een waarde van rond de twee miljard dollar (ruim anderhalf miljard euro). Dit komt overeen met een derde van de totale staatsschuld van Zimbabwe.