'Minstens zoveel spionnen als tijdens Koude Oorlog'

In Nederland lopen momenteel minstens zoveel spionnen rond als tijdens de Koude Oorlog. Dat zegt een medewerker van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in het opinieblad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW. "Er zijn vermoedelijk enkele tientallen buitenlandse diensten actief in Nederland, ieder met een handvol figuren. Tijdens de Koude Oorlog waren er enkele tientallen spionnen."

Waar de spionnen toen vooral geïnteresseerd waren in politieke en militaire zaken, is dat tegenwoordig een stuk onoverzichtelijker. Ze richten zich in ieder geval op het bedrijfsleven. Inlichtingendiensten in steeds meer landen zijn tegenwoordig verplicht aan economische spionage te doen, maar Nederland vormt daar een uitzondering op.

"Wij gaan zo veel mogelijk achter de spionnen aan. Met wie hebben ze contact, welke informatie willen ze hebben en voor welke landen werken ze?", aldus de medewerker.

De spionnen zijn niet alleen afkomstig uit Rusland en China, de 'usual suspects', maar ook uit bevriende landen uit de Europese Unie waarmee Nederland samenwerkt. De informatie die de spionnen weten te verzamelen, gaat uiteindelijk ten koste van de slagkracht van de Nederlandse economie, aangezien bedrijven hun voorsprong verliezen, stelt de medewerker.

De AIVD'er adviseert bedrijven daarom onder meer uit te kijken met wat medewerkers op internet zetten of bijvoorbeeld wat er gebeurt met USB-sticks die medewerkers op conferenties krijgen. Op die USB-sticks kan spionageapparatuur staan.