Mens gebruikt al 3,4 miljoen jaar gereedschap

Mensen gebruiken al een miljoen jaar langer stenen gereedschap dan tot nog toe werd gedacht. Wetenschappers vonden in Ethiopië bewijs van het gebruik van werktuigen van zeker 3,4 miljoen jaar oud. Dat meldden zij woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Tot nog toe was het oudst bekende bewijs voor het gebruik van stenen gereedschap 2,5 miljoen jaar oud. De wetenschappers vonden echter twee botten van zoogdieren, waar stukjes uit waren. Die stukjes konden alleen zijn verwijderd door mensen die gebruikmaakten van scherp, stenen gereedschap.

De botten vertoonden twee soorten schade. De ene soort beschadiging wijst erop dat mensen vlees van de botten afsneden. De andere soort, die lijkt op inslagen van een hamer, wijst erop dat mensen de botten opensloegen om bij het merg te komen. Het is niet duidelijk of de mensen het gereedschap zelf maakten of de scherpe stenen simpelweg in de omgeving vonden.

De regio Afar in Ethiopië, waar de botten zijn gevonden, staat bekend als de wieg van de mensheid. Eerder werden al menselijke skeletten van miljoenen jaren oud aangetroffen. De bekendste daarvan is Lucy, die in 1974 werd opgegraven.