Ramadan begint voor meeste moslims

Voor de meeste moslims begint woensdag de vastenmaand ramadan. Tijdens de negende maand van de islamitische kalender mogen moslims tussen zonsopkomst en zonsondergang niet eten, drinken of roken. Ook seks is dan uit den boze. Elke dag wordt het vasten afgesloten met een gezamenlijke maaltijd, de iftar.

Het begin van de ramadan staat niet vast. Zo houden sommige moslims aan dat de maand pas begint als de nieuwe maan zich met het blote oog laat zien. Andere landen, zoals Turkije, berekenen van tevoren wanneer de nieuwe maan verschijnt. Ook kijken moslims naar wanneer de ramadan begint in het land van herkomst.

Het belooft een pittige ramadan te worden. Doordat de ramadan door het aanhouden van maanmaanden elk jaar een dag of tien naar voren schuift, valt de vastenmaand nu in de zomer. Door de lange dagen is de periode waarin niet kan worden gegeten en gedronken een stuk langer dan een paar jaar geleden.

Volgens het Voedingscentrum heeft vasten voor gezonde mensen geen schadelijke gevolgen. Wel kampen veel deelnemers van de ramadan met fysieke ongemakken en worden ze vaak iets dikker wegens de uitgebreide iftarmaaltijden met zoetigheid. Het onafhankelijke adviesbureau raadt dadels en gedroogd fruit aan als alternatief voor snoep.

Verder is veel water drinken goed en helpt vezelrijk voedsel om langer een 'vol' gevoel te houden. Brood, peulvruchten, groenten en fruit helpen honger uit te stellen. Te veel eten helpt overigens niet. Dat zorgt alleen maar voor maagpijn. Ook gefrituurd eten, vet en kruiden kunnen voor maagklachten zorgen.

Zieke mensen, ouderen en zwangere, menstruerende of borstvoeding gevende vrouwen hoeven sowieso niet mee te doen aan de ramadan of kunnen de vastenperiode uitstellen. Moslims die medicijnen gebruiken, krijgen het advies om tijdens de ramadan overleg te plegen met hun arts of apotheker.

In Amsterdam-Noord gaat woensdagavond het Ramadan Festival van start. Er worden optredens gegeven door onder anderen rapper Lange Frans en de Amsterdamse wethouder van jeugd, onderwijs en financiën Lodewijk Asscher (PvdA) houdt een toespraak.

De ramadan is een van de vijf zuilen van de islam. Moslims tonen zich tijdens de ramadan dankbaar voor het leven dat hen door hun god geschonken is. Met de onthouding tonen ze zich solidair met de arme mensen in de samenleving. De ramadan duurt dit jaar tot rond 9 september. De maand wordt besloten met het Suikerfeest.