Google 'Street View' toch in Duitsland

Google introduceert nog voor het eind van dit jaar de functie 'Street View' in Duitsland. Dat heeft het internetbedrijf dinsdag bekendgemaakt. De functie wordt beschikbaar voor de twintig grootste steden, waaronder Berlijn, München, Frankfurt, Hamburg en Keulen.

'Street View' toont door Google gemaakte foto's van straten en wijken. In opdracht van de Duitse autoriteiten zijn gezichten en kentekenplaten onherkenbaar gemaakt. Daarnaast krijgen Duitsers zelf de mogelijkheid Google te vragen om hun huis uit de functie te verwijderen.

Privacy-waakhonden hebben kritiek op het tijdstip van de aankondiging, namelijk de zomer, wanneer veel mensen op vakantie zijn. Bovendien krijgen de bewoners van de betrokken Duitse steden slechts vier weken de tijd om hun huizen uit de functie te laten verwijderen. Daarnaast zou er geen telefoonnummer beschikbaar zijn voor mensen met vragen.

De Duitse minister voor consumentenbescherming Ilse Aigner is van mening dat Google ook geschreven brieven en faxen moet accepteren van mensen die geen toegang tot internet hebben, maar wel willen dat hun huis verwijderd wordt uit de database van Google.

De dienst is controversieel in Duitsland en andere landen, omdat het plaatsen van de foto's de privacy zou schenden. Zo weten mensen vaak niet dat ze door de camera's worden vastgelegd en kan dat zijn op momenten die mensen liever niet in beeld zouden hebben.

Google-woordvoerster Lena Wagner zei echter dat het bedrijf meer doet om de privacy van burgers te waarborgen dan volgens de wet strikt noodzakelijk is. "Gesprekken met beschermers van persoonsgegevens zijn altijd controversieel", zo zei Wagner. "Maar de gebruikers houden van 'Street View'."

Toch verloren veel Europeanen deze lente het vertrouwen in Google, nadat het bedrijf toegaf dat met de technologie die werd gebruikt voor 'Street View' de afgelopen vier jaar informatie over online-activiteiten van internetgebruikers werd opgeslagen. Dit gebeurde via onbeveiligde wifi-netwerken.

Aigner noemde het verzamelen van de gegevens een 'verontrustend incident', dat zou laten zien dat Google nog steeds geen begrip toont voor het recht op privacy.

Na het incident heeft Google het nemen van foto's voor 'Street View' opgeschort. Het bedrijf zei 'per ongeluk' de data te hebben opgeslagen.