Iran delft massagraven voor Amerikanen

In de woestijn in Khuzestan is Iran druk bezig met het delven van massagraven. Ze zijn bestemd voor Amerikaanse militairen, mocht het tot een Amerikaanse inval in Iran komen, zegt een Iraanse generaal.

De massagraven zijn het Iraanse antwoord op een uitspraak van de Amerikaanse stafchef Mike Mullen, die vorige week verklaarde dat de Amerikaanse strijdkrachten aanvalsplannen voor Iran klaar hebben liggen. Mullen benadrukte echter tegelijkertijd, dat hij een invasie in Iran geen goed idee vond.

De Iraanse generaal Hossein Kan'ani Moghadam zei dat in de oorlog van 1980-88 omgekomen Iraakse soldaten in Khuzestan begraven werden. "De massagraven die voor de soldaten van Saddam Hussein bestemd waren, worden nu weer in gereedheid gebracht voor Amerikaanse soldaten. Dat is ook de reden waarom het er zo veel zijn", zei Moghadam, die in de jaren tachtig vicecommandant van de machtige Revolutionaire Garde was.

Het semi-officiële Iraanse persbureau Fars berichtte vorige week als eerste over de graven. Hoeveel het er precies zijn, wilde Moghadam tegenover Associated Press Television News niet zeggen.