Kagame wint verkiezingen Rwanda ruim

De Rwandese president Paul Kagame heeft met groot gemak de verkiezingswinst in zijn land veiliggesteld. Uit de eerste verkiezingsresultaten blijkt dat hij op meer dan negentig procent van de stemmen kan rekenen, aldus de Rwandese kiescommissie. Zijn drie concurrenten vormden geen bedreiging.

Lange rijen kiezers vormden zich maandag voor de kieslokalen, maar van een echte verkiezingsstrijd was volgens analisten geen sprake. Sommige oppositiepartijen waren van deelname uitgesloten, terwijl het oppositiefiguren in de aanloop naar de verkiezingen zo goed als onmogelijk werd gemaakt om campagne te voeren. Sommigen werden volgens mensenrechtenorganisaties onder verdachte omstandigheden gedood of aangevallen. De door de regering ingestelde mediaraad legde onafhankelijke kranten aan banden wegens het publiceren van afwijkende meningen.

Tienduizenden aanhangers van de president vierden maandag en dinsdag feest. De verkiezingen waren pas de tweede sinds de genocide in 1994, die aan ruim een half miljoen mensen het leven kostte. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de verkiezingen vreedzaam.

Kagame overzag een periode van economische en maatschappelijke ontwikkeling in Rwanda. Door de verkiezingswinst kan hij een nieuwe termijn van zeven jaar regeren.