Liga voor baby van markt om verstikkingsgevaar

De kinderkoeken van Liga Tweede Stap worden wegens verstikkingsgevaar uit de handel gehaald. De koek voor kinderen van zes tot negen maanden wordt niet snel genoeg zacht in de mond, waardoor niet kan worden uitgesloten dat een kind erin stikt, meldt fabrikant Kraft Foods maandag.

Het besluit is gebaseerd op 'recent advies van experts'. Of er ook daadwerkelijk ongelukken zijn gebeurd, staat niet in het bericht dat Kraft Foods stuurde. De fabrikant was niet direct bereikbaar voor een toelichting.

Het koekje kan alleen een risico opleveren als het droog wordt gegeten. Als het wordt gemengd met bijvoorbeeld melk is er geen gevaar. Ook voor kinderen ouder dan negen maanden zou het koekje volledig veilig zijn.

Ouders die de koek niet meer willen geven, kunnen een streepjescode en de zijkant van de doos met de houdbaarheidsdatum opsturen. Zij krijgen hun geld terug.

De koeken verdwijnen niet definitief uit de winkel. De fabrikant plaatst een waarschuwing op de verpakking om erop te wijzen dat de koek niet droog aan kinderen van zes tot negen maanden mag worden gegeven.