Herstel Pakistan na watersnood kost miljarden

Pakistan heeft miljarden euro's nodig om te herstellen van de overstromingen en aardverschuivingen die het land hebben getroffen. Dat hebben de Verenigde Naties zondag gezegd.

Er zijn tot dusver minstens vijftienhonderd doden gevallen, maar naar schatting vijftien miljoen Pakistanen zijn in meer of mindere mate door de overstromingen getroffen. Om de eerste nood te lenigen zijn honderden miljoenen nodig, maar om er weer bovenop te komen miljarden, zei Jean-Maurice Ripert, de speciale gezant van de VN.

Een groot deel van het geld zal nodig zijn voor de wederopbouw in Khyber Pakhtunkhwa, de noordwestelijke provincie waar de schade het grootst is. Maar ook in de centrale en zuidelijke provincies Punjab en Sindh doet het water zijn verwoestende werk.

Veel inwoners klagen dat ze te laat hulp hebben gekregen, als ze die al hebben gekregen. "Wij zitten hier op de oever met niets in onze handen; geen onderdak, geen voedsel", zei Allah Bux, een van de getroffenen in Sukkur.

Ook niet-direct getroffenen merken de gevolgen van de watersnood. De prijzen van fruit en groente schieten omhoog nu enorme landbouwgebieden onder water staan en gewassen verloren zijn gegaan. De prijzen van basale groenten als tomaat, ui, aardappel en courgette zijn de afgelopen dagen verviervoudigd, waardoor ze voor veel Pakistanen onbetaalbaar zijn geworden. "Het lijkt wel alsof de markt in brand staat", zei Mohammad Siddiq, die inkopen deed op een groentemarkt in Lahore.

Amjad Jamal van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat minstens vier miljoen Pakistanen de komende drie maanden op voedselhulp zullen zijn aangewezen. "In Khyber Pakhtunkhwa was de voedselvoorziening al voor de overstromingen onzeker en in veel gebieden kunnen mensen zich niet eens meer één maaltijd per dag veroorloven", zei hij.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani deed zondag een beroep op de internationale gemeenschap om hulp. "Wij zullen al onze middelen aanspreken om mensen te redden en van voedsel, medicijnen en onderdak te voorzien, maar het is voor ons gewoon te veel", zei hij tijdens een bezoek aan Sukkur.