Boten gezonken na Gay Pride

In de middag en avond na de Gay Pride botenparade in Amsterdam zijn zaterdag zeker vier boten gezonken. Alle opvarenden konden uit het water komen en niemand raakte ernstig gewond. Wel liep een aantal van hen onderkoelingsverschijnselen op. Daarnaast moesten nog 34 anderen door de brandweer uit het water worden geholpen.

Om 16.30 uur zonk een bootje met vijf opvarenden op de Prinsengracht. Zij konden zelf op de wal komen. Het bootje was door een botsing lek geraakt.

Rond zevenen zonken drie bootjes op verschillende plekken in de stad. Bij het Max Euweplein, achter het Leidseplein, raakten 25 mensen te water toen hun boot zonk. De boot werd volgepompt met water, doordat de motor koelwater alleen nog naar binnen pompte en niet meer naar buiten.

Op de Keizersgracht moesten twee mensen naar de kant zwemmen, nadat hun boot zonk. Op het IJ bij restaurant Wilhelminadok belandden drie mensen in het water. Toen de brandweer daar kwam om hulp te bieden, waren ze al uit het water. Wel kregen de drenkelingen nog warmtedekens tegen onderkoeling.

De brandweer is bij grote evenementen altijd extra alert op drenkelingen. De duikers zijn daarvoor al paraat op het water. Normaal gesproken komen ze pas in actie na een melding. Ook tijdens het scheepvaartevenement Sail deze maand in Amsterdam verwacht de brandweer drukte.