VVD is PvdA voorbij en loopt in op PVV

De VVD doet het goed in de peilingen. De partij van Mark Rutte krijgt in de nieuwste peiling van Maurice de Hond 26 zetels. Daarmee moet het de PVV nog altijd voor laten gaan als grootste partij, maar is de VVD wel de PvdA voorbij. De PVV staat nu op 31 zetels, de PvdA op 24.

Op links loopt de SP in op de PvdA. De partij van Emile Roemer heeft achttien zetels, zes minder dan de PvdA. Er is ook weinig vertrouwen in Job Cohen als oppositieleider. Slechts negen procent denkt dat hij het het nieuwe kabinet lastig zal maken. Zelfs PvdA-kiezers verwachten niet veel van hem in die rol.

Het vertrouwen in Alexander Pechtold (D66) en Roemer is veel groter. Beide partijleiders worden door ongeveer een derde van de drieduizend ondervraagden genoemd als aanjager van de oppositie. Femke Halsema (GroenLinks) wordt door zestien procent gezien als sterkste opponent van het kabinet.

D66 staat in de peiling nu op twaalf zetels, een meer dan vorige week. Het CDA verliest er een en komt op achttien zetels. GroenLinks (12), ChristenUnie (5), SGP (2) en de Partij voor de Dieren (2) blijven stabiel.