"Celtic grote naam, Gent lekker dichtbij"

Voor de Nederlandse deelnemers aan de Europa League rolden bij de loting tegenstanders met zeer uiteenlopende reputaties uit de koker.

FC Utrecht treft in Celtic op papier de sterkste tegenstander, alhoewel technisch directeur Foeke Booy het daar niet helemaal mee eens was. "Celtic heeft nog altijd een grote naam en reputatie, maar is niet meer zo sterk als vroeger", zei Booy.

Voor FC Utrecht wordt de confrontatie met Celtic ook een weerzien met Marc-Antoine Fortuné, die twee jaar in de Domstad voetbalde en nu onder contract staat in Glasgow. "We verheugen ons op het weerzien met Fortuné. Zowel voor de spelers, de supporters als de gehele staf is dit een heel aansprekende tegenstander. In Nederland hebben we een grote affiniteit met het Britse voetbal en die beleving past ook wel bij FC Utrecht."

Het financieel geplaagde Feyenoord hoeft in elk geval geen dure vliegreis te boeken. De Rotterdammers werden gekoppeld aan AA Gent, de nummer twee van België. "Gent is lekker dichtbij", glimlachte trainer Mario Been. "Als je kijkt naar de vijf ploegen die we konden treffen, is Gent de ploeg waar wij het meeste van te weten kunnen komen." Assistent-trainer Leon Vlemmings gaat komend weekeinde al naar de wedstrijd tussen Gent en RC Genk.

In Eindhoven keken trainer Fred Rutten en zijn assistenten elkaar verwonderd aan toen de onbekende Russische club Sibir Novosibirsk aan PSV werd gekoppeld. "Dat wordt een lange reis", stelde Rutten droog vast. "Het is een onbekende voor iedereen. We kunnen er heel weinig over zeggen. We willen graag de groepsfase in en gelukkig spelen we eerst uit." Rutten beseft dat het moeilijk is Novosibirsk 'live' aan het werk te zien. "We weten dat ze zondag thuis spelen, maar het is niet makkelijk daar heen te reizen. Maar we zullen ze in de komende periode goed gaan bekijken."

Gertjan Verbeek, de coach van AZ, hoorde tijdens het traditionele persmoment dat zijn ploeg naar Kazachstan moet om tegen FK Aktobe te spelen. "Ik hoorde de spelers vanmorgen nog zeggen: 'als we maar niet naar Kazachstan moeten'. Nou, zie hier", aldus Verbeek, die met zijn ploeg in de derde voorronde afrekende met IFK Göteborg.