'Vallende sterren'; perfecte omstandigheden verwacht

Zoals ieder jaar zijn er in de maand augustus veel 'vallende sterren' te zien. Volgende week is het echter uitzonderlijk dat een zeer lage maan ervoor zorgt dat de omstandigheden voor het bekijken ervan nagenoeg perfect lijken te zijn. De laatste keer dat dit het geval was, was in 2007. Toen regende het echter en was er door de bewolking weinig anders waar te nemen.

Als dit jaar de bewolking wegblijft, zijn er in de nacht van 12 op 13 augustus vanaf 22.30 uur met een beetje geluk wel honderd kleine stukken steen die in de dampkring verbranden per uur te zien. Hierbij zal ook de 'staart' in veel gevallen zichtbaar zijn. Laat in de nacht zijn de kleine meteorieten het best te zien. De reden dat er in augustus ieder jaar veel vallende sterren zijn, is dat de Aarde in deze maand de komeet 'Swift-Tuttle' kruist, de zogenoemde perseïden zijn brokstukjes van deze komeet.

Wil je dit jaar veel wensen doen of met een date of partner romantisch vallende sterren kijken, zoek dan een plekje met weinig lichtvervuiling en een goed zicht op de sterrenhemel.