'JSF voorlopig in de ijskast'

VVD-leider Mark Rutte is tegen de aanschaf van de JSF in de komende kabinetsperiode. Daardoor is er geen Kamermeerderheid en lijkt het project op de lange baan te worden geschoven. Rutte maakte zijn standpunt kenbaar tijdens de mislukte onderhandelingen over paars-plus, schrijft de Volkskrant op basis van welingelichte bronnen.

Volgens Rutte is het ongepast om in tijden van forse bezuinigingen veel geld te steken in militair materieel. Voor de aankoop van de straaljagers is zes miljard euro gereserveerd. VVD, CDA en PVV willen achttien miljard euro bezuinigen.

Rutte zou wel een tweede testtoestel willen kopen. Daarmee wil hij de deelname van Nederlandse bedrijven aan de ontwikkeling en productie van het gevechtstoestel waarborgen.

De VVD was eerder altijd juist een groot voorstander van de JSF. De PVV had in het verkiezingsprogramma staan mordicus tegen te zijn. Het CDA is nog de enige voorstander, maar schreef in het partijprogramma dat Nederland partner moet blijven in het project. Met de aankoop van een testtoestel wordt daaraan voldaan. De PVV was daar tegen, maar zou nu - omdat een testtoestel 'slechts' 100 miljoen kost - akkoord zijn.