Aantal overvallen zes procent gedaald

Het aantal overvallen is de eerste zes maanden van dit jaar met zes procent gedaald ten opzichte van het eerste halfjaar van 2009. Een woordvoerder van de Raad van korpschefs bevestigt donderdagavond een bericht hierover van RTL Nieuws.

Het aantal overvallen daalde van 1430 in het eerste halfjaar van 2009 tot 1341 in de eerste zes maanden van dit jaar. Volgens de woordvoerder was eind vorig jaar al een daling te zien. "Die heeft zich voortgezet."

Tien korpsen zagen een soms heel forse daling. Zo daalde het aantal overvallen in Brabant Zuid-Oost en Limburg Zuid met 47 procent. Een aantal korpsen zag het aantal echter toenemen, zoals de regio IJsselland. Procentueel bedroeg de toename daar 113 procent. "Maar die hebben slechts een klein gebied. In absolute getallen is de toename daar slechts heel gering."

De daling komt vermoedelijk doordat de politie sneller reageert op meldingen over overvallen en doordat getuigen sneller de politie bellen. "Mensen bellen sneller als ze iets verdachts zien, maar melden zich ook eerder achteraf met informatie. Daardoor hebben we ter plekke, mede ook doordat we sneller reageren, en achteraf meer overvallers gepakt."