Rusland en Zuid-Afrika sluiten deal over uranium

Rusland gaat Zuid-Afrikaanse kerncentrales tot ten minste 2017 voorzien van uranium. Daartoe hebben de beide landen donderdag een overeenkomst gesloten in het Kremlin. De overeenkomst wordt volgend jaar van kracht.

De Russische president Dmitri Medvedev zei op een persconferentie dat de overeenkomsten 'slechts het begin zijn' van de ontwikkeling van de banden tussen de twee landen. Vorig jaar reisde Medvedev af naar Afrika, waar hij aanwezig was bij het tekenen van verschillende miljoenendeals.

Sergej Kirijenko, chef van het Russische atoomagentschap Rosatom, zei tegen Russische media dat Rusland met de overeenkomst zo'n 45 procent van de Zuid-Afrikaanse uraniummarkt in handen krijgt.

Kirijenko wilde niet ingaan op de financiële details van de overeenkomst. Wel zei hij dat Rusland aan het bekijken is of het land kerncentrales in Zuid-Afrika kan gaan bouwen. Rusland exporteert zijn kennis van het bouwen van kerncentrales al naar andere landen, waaronder Iran.

Rusland wilde al lange tijd de banden met ontwikkelingslanden en Afrika in het bijzonder aanhalen. De Russen zien het continent als een uitstekende investeringsmogelijkheid en een grote bron van natuurlijke rijkdommen.