Jorritsma: vaker verplicht toezicht pedofielen

Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma wil dat het Openbaar Ministerie en rechters van tevoren beter kijken naar wat er met bijvoorbeeld een pedofiel moet gebeuren als die weer vrijkomt. Verplicht toezicht zou volgens haar vaker kunnen worden opgelegd. Dat heeft ze donderdag gezegd tegen de NOS.

Jorritsma reageerde hiermee op een uitspraak in de zaak rond de veroordeelde pedoseksueel Sytze van der V. De rechtbank in Den Bosch oordeelde donderdag dat het gebiedsverbod dat burgemeester Rob van Gijzel Van der V. eerder oplegde 'qua duur en omvang te ruim is' en daardoor inbreuk maakte op de grondrechten van de man. De uitspraak betekent dat Van der V. Eindhoven weer in mag.

De 62-jarige Van der V. was in september vrijgekomen nadat hij een straf had uitgezeten voor ontucht met minderjarige jongens in de Eindhovense wijk Woensel. Hij zou onder toezicht van de reclassering komen te staan, maar doordat hij nieuwe juridische procedures opstartte was dit niet mogelijk. Van Gijzel besloot uiteindelijk een gebiedsverbod op te leggen. Jorritsma wil ook dat de wet zo wordt aangepast, dat het toezicht bij het instellen van een beroep of cassatie niet komt te vervallen.

Het meer nadenken over wat er na de vrijlating moet gebeuren moet volgens Jorritsma overigens gebeuren bij zaken met 'een bepaald soort delinquent', zoals pedofielen die bijvoorbeeld slachtoffers in de eigen buurt hebben gemaakt. "In veel gevallen krijgen ze alleen maar vrijwillig toezicht, terwijl je denkt dat hier enige verplichting als bijkomende strafoplegging op zijn plaats was geweest."

Als er vaker verplicht toezicht wordt opgelegd, dan zou de burgemeester die verantwoordelijkheid niet meer hoeven te dragen, denkt Jorritsma. "Als iemand zich weigerachtig opstelt en dat leidt tot grote ellende, dan moet daar vooraf over nagedacht worden. Dat gebeurt nu nog te weinig."

De VNG wil volgens Jorritsma dan ook graag praten met het OM, 'om ervoor te zorgen dat dit meer tussen de oren van de officieren van justitie komt'.

Jorritsma: vaker verplicht toezicht pedofielen
Jorritsma: vaker verplicht toezicht pedofielen (Foto: Novum)