IJsselmeervogels wil niet promoveren

Mocht IJsselmeervogels komend seizoen kampioen worden in de Topklasse, dan zal de succesvolste amateurclub aller tijden niet promoveren naar de Jupiler League. Dit laat voorzitter Peter van Diermen weten aan het Nederlands Dagblad. Gisteren bevestigde de KNVB dat de kampioen van de Topklasse het recht heeft om te promoveren en dus zelf mag kiezen.

De 32 clubs in de Topklasse moeten de KNVB voor 1 februari laten weten of zij naar de Jupiler League zouden willen promoveren. Alleen de kampioen van de zaterdagafdeling en de kampioen van de zondagafdeling hebben die mogelijkheid. De winnaar van de onderlinge finale heeft het eerste recht. Wil die niet, dan komt de verliezer in beeld.

Volgens Van Diermen kan IJsselmeervogels financieel gezien niet concurreren met de profclubs uit de Jupiler League. "Ook principieel gezien willen we niet doorstromen naar het betaalde voetbal. Dat is niet te verkopen in het dorp. Ook de zaterdagmiddag is heilig; niemand zit te wachten op wedstrijden op vrijdagavond. Dat is uitgesloten."

Ook SC Genemuiden heeft al laten weten niet te willen promoveren. Ongetwijfeld zullen de andere dertig clubs binnenkort ook al met een standpunt komen.