Bosz: "Heracles zal niet zomaar weer in linkerrijtje eindigen"

Peter Bosz keerde deze zomer terug op het oude nest. De oefenmeester is bij Heracles Almelo de opvolger van Gertjan Verbeek, die na een uiterst succesvol seizoen zijn biezen pakte en naar AZ vertrok.

Bosz won in 2005 de titel in de eerste divisie en stelde het seizoen daarop niet teleur met een dertiende plaats in de Eredivisie. De trainer vertrok na dat jaar naar Feyenoord om als technisch directeur aan de slag te gaan. Nu Bosz weer op het veld staat in Almelo, heeft hij zin in zijn nieuwe klus. "Het is mooi om weer terug te zijn bij deze club", stelt de trainer tegen PZC.

"Ik zie dat Heracles in die jaren flinke stappen heeft gemaakt. De organisatie is verder verbeterd, de commerciële afdeling is uitgebreid, er ligt een mooi plan voor een nieuw stadion en, voor mij belangrijk, er staat een betere selectie dan vier jaar geleden", vervolgt hij. "In mijn tweede jaar bij Heracles moest ik het wel eens doen met drie spelers op de bank. Dat is nu wel anders. Heracles heeft een prima spelersgroep, die overigens nog wel moet worden aangevuld."

"Feyenoord is toch mijn cluppie", blikt Bosz terug op zijn tijd in de Rotterdamse burelen. "Ik heb er zelf gevoetbald en hele mooie tijden gehad. Toen ik daar als technisch manager instapte was het een roerige tijd. Er kon helemaal niets en de selectie was sportief failliet. Salomon Kalou en Dirk Kuyt waren net weg en er waren geen adequate vervangers. Ik heb er een moeilijke tijd gehad maar het waren vooral leerzame jaren."

Heracles presteerde afgelopen seizoen bovengemiddeld onder Verbeek. "Qua plek op de ranglijst kan ik het natuurlijk nooit beter doen", beseft Bosz zich. "We zullen niet zo maar weer in het linkerrijtje eindigen. Dat is niet reëel. Als die zesde plaats weer de doelstelling was geweest was ik er nooit aan begonnen. Het is heel knap wat hier vorig seizoen onder mijn voorganger is bereikt. Aan die zesde plaats is geen punt gestolen."

"Op een gegeven moment kom je als ploeg in een ongekende flow. Dan zit echt alles mee, lijkt het vanzelf te gaan. Geen blessures, weinig schorsingen. Dan moet je ook wel geluk hebben. Het is niet waarschijnlijk dat Heracles weer zo'n seizoen tegemoet gaat", besluit Bosz, die niet veel gaat veranderen. "Het zal er wel meer ontspannen aan toegaan dan onder Verbeek. Maar verder zou ik gek zijn als ik de boel overhoop ga gooien en veel dingen anders ga doen. Ik ga voortbouwen op vorig seizoen, zal hier en daar andere accenten leggen. Ook streef ik naar kwaliteit in de breedte."