Overstromingen Pakistan breiden zich uit

De overstromingen in Pakistan hebben woensdag honderden dorpen in de oostelijke provincie Punjab geteisterd. Duizenden huizen werden vernield en gewassen spoelden weg. Reddingswerkers waarschuwden dat de gezwollen rivieren in afzienbare tijd ook het zuiden van het land bereiken, waardoor meer evacuaties noodzakelijk worden.

Nadat de overstromingen eerder een enorme verwoesting hadden aangericht in het noordwesten van Pakistan, heeft het wassende water nu dorpen verzwolgen in de rijkste en dichtstbevolkte provincie van het land.

Het leger zette boten en helikopters in om gestrande dorpsbewoner te evacueren naar veiliger gebieden. Volgens een woordvoerder werden de afgelopen 72 uur in de regio rondom Kot Addu meer dan dertigduizend personen gered. Sinds de overstromingen eind juli begonnen zijn in Punjab al 47 mensen om het leven gekomen.

Doordat de rivieren buiten hun oevers treden dreigt de oogst van veel gewassen in Punjab verloren te gaan. De provincie is de voorraadschuur van het land en de Verenigde Naties waarschuwden dan ook dat er mogelijk voedseltekorten kunnen ontstaan.

De komende dagen blijft het regenen en de verwachting is dat ook de zuidelijke provincie Sindh te maken krijgt met zware overstromingen. Het leger heeft de bevolking opgeroepen mee te werken en de gebieden waar de overstromingen mogelijk gaan toeslaan te verlaten.

Het moessonseizoen zorgt dit jaar in Pakistan voor de ergste overstromingen sinds mensenheugenis. In een gemiddeld seizoen valt er ongeveer 137 millimeter regen. Dit seizoen, dat loopt tot half september, is al 160 millimeter gevallen en het einde lijkt nog niet in zicht.

Inmiddels zijn meer dan vijftienhonderd mensen door de watersnood om het leven gekomen. De Verenigde Naties schatten dat er ongeveer 3,2 miljoen mensen getroffen zijn door het water. Het Wereldvoedselprogramma denkt dat de komende maand 1,8 miljoen voedselhulp nodig hebben.