Opstelten om tafel met VVD, CDA en PVV

De nieuwe informateur Ivo Opstelten gaat donderdagochtend al meteen om tafel met de fractieleiders Mark Rutte (VVD), Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV). Hij wil in een 'kennismakingsgesprek met de drie fractievoorzitters stilstaan bij de agenda en werkwijze in de komende periode'. Dat heeft het Kabinet der Koningin woensdagavond bekendgemaakt.

Na het gesprek geeft de informateur in een persconferentie een korte toelichting op de werkzaamheden. Vervolgens spreekt Opstelten 's middags met VVD-senator Uri Rosenthal en PvdA-prominent Jacques Wallage, die in een eerder stadium de rol van informateur toebedeeld kregen. Vrijdagochtend praat de nieuwe VVD-informateur met vicevoorzitter Herman Tjeenk Willink van de Raad van State, eveneens een voorganger van Opstelten.

Opstelten werd woensdagavond door koningin Beatrix benoemd tot nieuwe informateur. De voormalige burgemeester van Rotterdam moet de onderhandelingen tussen VVD, PVV en CDA in goede banen leiden. Het wordt Opsteltens opdracht te kijken naar de 'spoedige totstandkoming van een stabiel kabinet van VVD en CDA', maakte het Kabinet der Koningin bekend.