Historicus twijfelt aan getuigenis Demjanjuk

Een Amerikaanse militaire historicus heeft zijn twijfels geuit over het verhaal van de van oorlogsmisdaden beschuldigde John Demjanjuk. De historicus, Bruce Menning, legde woensdag voor de rechtbank in München een getuigenis af.

Demjanjuk beweert dat hij eind 1944 naar de Oostenrijkse stad Graz reisde om zich aan te sluiten bij Oekraïense troepen die onder Duits bevel tegen de Sovjet-Unie vochten. Dit is 'onwaarschijnlijk', zei Menning, omdat de Oekraïners pas in maart 1945 door Graz trokken.

De advocaat van Demjanjuk verwierp de getuigenis van de historicus door te stellen dat zijn weergave van de historische gebeurtenissen deels onjuist was. Volgens de advocaat is Menning geen deskundige op het gebied van Russische en Oekraïense troepen die zich aan de zijde van de nazi's schaarden. Deze troepen zouden al maanden van tevoren mannen hebben gerekruteerd, zodat het volgens hem mogelijk was dat ook Demjanjuk zich aanmeldde.

Menning noemde ook de bewering van Demjanjuk onjuist dat hij tot oktober 1944 achttien maanden als Duits krijgsgevangene zou hebben vastgezeten in een kamp nabij Chelm, in Polen, omdat het kamp door de Duitsers in mei 1944 zou zijn verplaatst.

Demjanjuk wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op zeker 28.000 personen. Hij zou als bewaker hebben gewerkt in het voormalige vernietigingskamp Sobibor.