Oude tunnel ontdekt onder ruïnes Mexico

Onder de ruïnes van de archeologische stad Teotihuacan in Mexico zijn een tunnel en enkele kamers gevonden, die mogelijk de graven herbergen van enkele van de vroegste heersers van de stad. Dat hebben archeologen dinsdag gezegd.

Als er werkelijk graven worden gevonden, is dat van groot belang, omdat de sociale structuur van Teotihuacan na honderd jaar van archeologisch onderzoek nog altijd onduidelijk is. Er is nog nooit een afbeelding van een heerser of het graf van een monarch gevonden.

De aanwezigheid van de tunnel werd vorig jaar duidelijk toen een deel van de grond voor een van de tempels in Teotihuacan na hevige regen verzakte. Na acht maanden graven werd het plafond van de tunnel bereikt, twaalf meter diep. De ruimte is tussen het jaar 200 en 250 waarschijnlijk met opzet afgesloten. De tunnel zou de heiligste plek zijn waaromheen de overige delen van een ceremonieel centrum zijn aangelegd.

De grootste kamer die aan de tunnel ligt, is bijna precies onder de tempel gelegen. Aan beide zijden van de tunnel bevinden zich nog twee kleinere kamers.

Vlak voor de tunnel werd afgesloten zijn er vele voorwerpen van steen, jade, schelpen en aardewerk in gegooid, een teken dat de ruimte bestemd was voor een heerser.

Teotihuacan is een groot complex, bestaande uit piramides, pleinen, tempels en lanen. De stad bood op zijn hoogtepunt onderdak aan zo'n honderdduizend mensen en was daarmee een van de grootste en machtigste steden in het Noord-Amerika van voor de Europese ontdekkingsreizen.