SP vindt rechts kabinet rampzalig

Het minderheidskabinet waar VVD, PVV en CDA aan werken, is een voorbode van een 'aanstaande ramp'. De rekening voor de economische crisis komt namelijk terecht bij de gewone Nederlander, waarschuwde SP-fractieleider Emile Roemer woensdag tijdens het debat met oud-informateur Ruud Lubbers.

De rekening voor de achttien miljard euro waarover de drie partijen het eens zijn wordt niet neergelegd bij de eigenaren van 'dure villa's', mensen met 'topinkomens', de banken of de krijgsmacht. "Dan weet iedere andere Nederlander waar de rekening wel neergelegd gaat worden", zei Roemer. "Ik vraag mij af of iedere PVV-stemmer dit ook met zijn stem bedoeld heeft."

Roemer kondigde verder aan dat hij scherp in de gaten zal houden welke uitspraken PVV-leider Geert Wilders zal blijven doen over bijvoorbeeld de islam. "Elke grensoverschrijdende opmerking van de PVV zal ik de toekomstige minister-president aanrekenen. Op dit terrein zal ik het gedogen niet gedogen."

Roemer voegt zich niet in het koor van critici die Lubbers verwijten dat hij zich niet aan zijn opdracht heeft gehouden. Het minderheidskabinet is namelijk democratisch tot stand gekomen. "Als een meerderheid iets wil, gaat dat gebeuren."

De SP-leider blijft zich verder hard maken voor een centrumlinks kabinet. Hij wil snel een gesprek met PvdA-leider Job Cohen om dit van de grond te krijgen.