'Steeds vaker autokraak zonder braakschade'

Door nieuwe technieken laten auto-inbrekers steeds vaker geen sporen achter, waardoor verzekeraars de schade niet vergoeden. Dat schrijft het AD vandaag.

Criminelen gebruiken tegenwoordig stoorzenders om het signaal van de autosleutel te storen, waardoor de auto niet op slot gaat. Bij oudere auto's kunnen ze de frequentie van de sleutel kopiëren. Ook kunnen ze het slot met zeer fijn gereedschap openen.

Apparatuur voor deze inbraaktechnieken is steeds meer beschikbaar, zegt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit in de krant. Het aantal diefstallen van auto's wordt nauwkeurig bijgehouden, maar diefstallen uit auto's niet. Wel worden volgens de stichting vaker diefstallen uit auto's zonder braakschade gemeld.

Verzekeraars zien volgens het AD ook een toename. Als er geen braakschade is, wordt de schade niet vergoed omdat de verzekeraar dan aanneemt dat de auto niet op slot is gedaan. Wel geeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars toe dat het beleid achterloopt bij de technologische ontwikkelingen.

Bij inbraak in huizen wordt de schade wel vergoed als er geen braakschade is omdat dieven kunnen inbreken zonder schade te veroorzaken. Bij de auto's worden inmiddels wel uitzonderingen gemaakt. Dat was bijvoorbeeld het geval na een inbraakgolf in auto's van het type Volkswagen Golf.