Wiegel: onbedoelde meesterzet Rosenthal

Het was een meesterzet van informateur Uri Rosenthal (VVD) om niet inhoudelijk te onderzoeken of een minderheidskabinet tussen VVD en CDA met gedoogsteun van de PVV mogelijk is. Dat schrijft VVD-coryfee Hans Wiegel woensdag in zijn column in De Pers.

Als de eerste informateur die mogelijkheid meteen had onderzocht, waren de onderhandelingen volgens Wiegel mislukt "De tijd was er niet rijp voor." Het CDA was daar volgens hem na de grote verkiezingsnederlaag nog niet aan toe.

Toch denkt Wiegel niet dat Rosenthal een onderzoek naar een rechtse coalitie bewust links heeft laten liggen. "Zoiets past niet in zijn karakterstructuur. Maar het heeft wel gewerkt!"

Wiegel ziet een parallel met 1977, toen hij en Dries van Agt een kabinet tussen CDA en VVD smeedden. Als zij die opdracht direct hadden gekregen, was dat volgens hem mislukt. "De linkervleugel van het CDA -dezelfde types als nu- had dat dan weten te verhinderen."

Maandag noemde VVD-leider Mark Rutte PvdA-leider Job Cohen in De Telegraaf de 'matchmaker' van rechts. Ruud Lubbers, tot en met dinsdag informateur, zei dinsdag dat niet Cohen, maar Rutte de coalitie mogelijk heeft gemaakt.

Wiegel sluit nu in het rijtje aan en stelt dat Lubbers deze uitkomst mogelijk heeft gemaakt. Het zou het voorstel van Lubbers zijn geweest dat de drie partijen met elkaar gaan overleggen en hij zou het CDA bij de PVV aan tafel hebben gekregen.